sunnuntai 13. marraskuuta 2011

kekrit

Kävimme lauantaina naapuriyhteisössä Kekreissä, joita vietettiin siellä jo 12. kertaa. Siis vanha suomalainen satokauden päättymisen ja uuden vuoden alkamisen kiitos- ja uhrijuhla. Osallistuimme rituaaliin jossa katajasavulla puhdistauduttuamme kuljimme muinaiselle uhripaikalle vaikuttavan voimallisen vanhan metsän halki jyrkän mäen päälle. Siellä mursimme palat leivästä, palan itsellemme ja palan uhrattavaksi maalle ja metsälle ja niiden hengille. Sytytimme kynttilän jonkun menettämämme henkilön tai asian muistolle. Lauloimme, pidimme toisiamme kädestä, halasimme. Oli hieno kokemus.

Ortodoksina oli hauskaa huomata, miten ritualissa, joka käsittääkseni tapahtui vanhan luonnonuskonnon perinteen mukaan, oli itseasiassa aivan samat elementit kuin meidän palveluksissamme. Suitsuttaminen, pyhittäminen, saatto, leipä, vesi (viini), pyhitetyllä vedellä pirskottaminen, edesmenneitten muistaminen, kiittäminen, kynttilät,  toinen toisemme rakastava  huomioiminen. Ne lienevät yleisuskonnolliset elementit jotka ihmistä koskettavat ja joita ihminen tarvitsee. Luterilaisessa kirkossa ne ovat liudentuneet lähes näkymättömiin, ainakin hajuttomiin ja mauttomiin ja kokemattomiin, mikä on sääli, ja selittää osaltaan ihmisten vieraantumista kirkosta.

Metsärituaalin jälkeen olisi ollut saunomista, juhla-ateria ja bilettämistä, mutta lähdin omaan yhteisöön. Rituaalissakin oli jo tarpeeksi kokemusta sulateltavaksi! Huomaan myös että pitää olla aika tarkkana yksinolon ja yhdessäolon tarpeellisen tasapainon kanssa. En jaksa kumpaakaan liian suurena annoksena. Sitäpaitsi seuraavana aamuna minulla oli keittiövuoro.

Elämä omassa yhteisössä on toisaalta asettunut uomiinsa ja toisaalta täällä on alkanut kuohua. Meitä uusia on tänä vuonna tullut aika monta ja alamme törmäillä kirjoittamattomiin sääntöihin ja kyseenalaistaa vanhoja käytäntöjä. Se ei mene kivuitta meiltä eikä "vanhoilta". Onneksi asioiden ratkaiseminen riitelemättä toimii. Se tosin tietää loputtomia keskusteluja joihin niihinkin väsyy. Mutta pikkuhiljaa asiat etenevät. Oli avartavaa vierailla toisessa yhteisössä ja saada hieman vertailupohjaa. Nämä toimii näin, ehkä mekin voitais? Nehän oli siellä ihan oikeita hippejä, me täällä ollaan niiden rinnalla ihan wannabeita...
-----
Pitkän sävyisän kauden jälkeen olen taas alkanut kitkeröityä parisuhteeni suhteen. Olen surullinen ja turhautunut ja kiukkuinen siitä että emme oikeasti elä parisuhteessa vaan enemmänkin virtuaalisuhteessa. Tapaamisten välit ovat viikkoja ja se tekee minulle hylkäämistraumoineni todella pahaa. Vaikka minulla on täällä mieluista seuraa ja puuhaa, ei se tietenkään korvaa Rakkaan läheisyyttä. Etäännymme toisistamme yhä enemmän eikä näköpiirissä ole mitään mikä muuttaisi tilannetta. Jos menetän hänet, menetän samalla parhaan ystäväni.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minustakin ortodoksisuus on onnistunut luterilaisuutta paremmin säilyttämään tuntuman siihen mitä ihminen tarvitsee voidakseen elää asioita todeksi. Moni toki pystyy tekemään sen ilman rituaalejakin, mutta itse tiedän tarvitsevani kaiken tuen mitä kirkko tarjoaa.

Mielenkiintoista murrosta elät. Ei varmaan tosiaan ole kaikin kohdin ihan kivaa. Voimia!

Pikkukarhu kirjoitti...

Kiitos Liisa!
Ortodoksisuus on säilyttänyt mysteerin eikä pyri järjellä selittämään sellaista mitä ei voi järjellä selittää.