tiistai 13. syyskuuta 2011

Koivistosta

Jotenkin äklö olo jäi eilisestä Koivisto-uutisoinnista. En ole aktiivisesti seurannut asiaa joten voin tietysti olla ihan totaalisen väärissä tulkinnoissa. Mutta jos kyseessä oli seksuaalinen häirintä, vieläpä luottamuksellisessa sielunhoitosuhteessa, on aika halpahintaista että häiritsijä kuittaa asian anteeksipyynnöllä srk:n edessä. Pahoitteliko uhrille/uhreille (sitäkään en tiedä oliko kyseessä yksi vai useampi tapaus) ja perheelleen aiheuttamaansa kärsimystä vai pyysikö anteeksi vain seurakunnalta yleisesti? Auttaako tässä uhria kukaan vaan paapotaanko vaan tekijää? No, mitä kulisseissa tapahtuu, en tiedä. Toivottavasti tapahtuu.

Tai ehkä kysesssä olikin jommankumman osapuolen (aito) rakastuminen? Siinä tapauksessa K toimi raukkamaisesti ja likasi roomalaiskirjeen sitaateillaan inhimillisen intiimin suhteen. Ainakin kielsi itsensä; lienee hän ainakin biseksuaali koska lähtee miestenväliseen seksiin. En ole ollut tietoinen Nokia-Mission homokielteisyydestä mutta ilmeisesti liike on niillä linjoilla.

Viime viikolla autolla ajessa satuin radio-Deille jossa keskusteltiin kyseisestä asiasta ja sen uutisoinnista. Keskustelu oli asiallista ja siinä oli monta hyvää pointtia, mutta yksi näkökulma jäi puuttumaan. Seksuaalinen hurmos ja uskonnollinen hurmoshan ovat hyvin lähellä toisiaan (mistä on taidehistoria todisteita pullollaan) ja seksillä on myös hengellinen ulottuvuutensa. Jos ihminen on seksuaalisesti estynyt ja haavoitettu eikä kykene toteuttamaan omaa seksuaalisuuttaan ns. normaalilla tavalla ja sitten tarjolla onkin lähes samankaltainen hurmoskokemus, mutta positiivisella hengellisellä etumerkillä varustetuna toisten läheiseksi koettujen ihmisten kanssa, rajat voivat helposti hämärtyä. Laajemmasta srk-yhteydestä eristäytyneet pienet karismaattisen johtajan ympärille rakentuneet hurmoksellisia tunteita lietsovat liikkeet sortunevat lähes aina jossain kehityksenä vaiheessa tähän. Oma lukunsa sinänsä on johtajan palvonta johon srk syyllistyy ja siltä osin on myös osaltaan vastuussa väärinkäytöksistä, tekijän omaa vastuuta mitenkään vähättelemättä.

Ei kommentteja: